Prośba o rozkminienie schematu elektrycznego
Prośba o rozkminienie schematu elektrycznego
Koledzy jak namierzyć gdzie jest to D14 albo pozostałe zaznaczone bo to jeden ch.... Wszystkie pozostałe kolory kabli mi się zgadzają, ale nie mogę znaleźć czerwono zielonego (ro/gn)
Schemat cewek i modułu zapłonowego dla jednej strony.
http://zapodaj.net/b5d50fa76413e.jpg.html
Schemat cewek i modułu zapłonowego dla jednej strony.
http://zapodaj.net/b5d50fa76413e.jpg.html
- pawelosinski83
- pawelosinski83
Uwaga, będzie zdziwko 
Moduły NIE mają zasilania
Moduł to tak na prawdę 3 tranzystory w 1 obudowie. Takie wzmacniacze dla sygnału kompa.
Każdy moduł ma stałą masę "wyjściową" wspólną dla 3 wyjść, 3 "wejścia masy" z cewek i 3 wejścia sterujące.
Jak na dane wejście sterujące podasz + (słaby plus, sygnał z kompa) to moduł zrzuca napięcie z danego wejścia = z danej cewki do masy. I wtedy następuje przeskok iskry. Tyle.
Droga przepływu prądu od plusa do masy wygląda tak: zapłon -> +cewki -> -cewki -> wejście modułu -> wyjście modułu=masa auta
wrzucasz cewki tfsi?
Moduł to tak na prawdę 3 tranzystory w 1 obudowie. Takie wzmacniacze dla sygnału kompa.
Każdy moduł ma stałą masę "wyjściową" wspólną dla 3 wyjść, 3 "wejścia masy" z cewek i 3 wejścia sterujące.
Jak na dane wejście sterujące podasz + (słaby plus, sygnał z kompa) to moduł zrzuca napięcie z danego wejścia = z danej cewki do masy. I wtedy następuje przeskok iskry. Tyle.
Droga przepływu prądu od plusa do masy wygląda tak: zapłon -> +cewki -> -cewki -> wejście modułu -> wyjście modułu=masa auta
wrzucasz cewki tfsi?
Tak, tylko oglądając kable do cewek, stwierdziłem, że są trochę "zmęczone". Chcę dorobić kawałek instalacji od modułu do cewek (z pominięciem modułu rzecz jasna).pawelosinski83 pisze:Uwaga, będzie zdziwko
wrzucasz cewki tfsi?
- pawelosinski83
No to plusa musisz ciągnąć z przepustu z kabiny, on nie idzie do modułów.
Ja rozbebeszałem wiązki do cewek i wywaliłem tak około 20cm i głębiej były już ładne, błyszczące i miękkie przewody.
A przy modułach obciąłem co trzeba też jakieś 20-30cm i polutowałem wejścia do wyjść, a masa została niepodłączona.
Przy cewkach polecam dorobić przewody i oczka masowe i przykręcić do pokryw zaworów. Jak już pewnie wiesz cewki tfsi mają niezależne wyjście masy dla uzwojenia wtórnego i elektroniki.
I będzie pan zadowolony :)
Szkoda pruć całą wiązkę.
Ja rozbebeszałem wiązki do cewek i wywaliłem tak około 20cm i głębiej były już ładne, błyszczące i miękkie przewody.
A przy modułach obciąłem co trzeba też jakieś 20-30cm i polutowałem wejścia do wyjść, a masa została niepodłączona.
Przy cewkach polecam dorobić przewody i oczka masowe i przykręcić do pokryw zaworów. Jak już pewnie wiesz cewki tfsi mają niezależne wyjście masy dla uzwojenia wtórnego i elektroniki.
Szkoda pruć całą wiązkę.
do którego terminala podłączyć najlepiej plusa w kabinie? Można minusa podłączyć do jakiegoś terminala ujemnego na silniku a nie do pokryw? I czy mmusi być rozdzielony minus od elektroniki i od uzwojenia? Czytałem, że można wszystkie wspólnie podłączyć.pawelosinski83 pisze:No to plusa musisz ciągnąć z przepustu z kabiny, on nie idzie do modułów.
Szkoda pruć całą wiązkę.
Nie będę pruł instalacji. Zostawiam starą jak jest. Co do modułów to zaopatrzyłem się w stosowne wtyczki, więc nie będę lutował tylko podłączę się pod wtyczkę od modułu.
- pawelosinski83
no to dorzuć tylko zasilanie wg schematów poniżej.
Masa powinna być dla wyjścia uzwojenia wtórnego "silnikowa" i pociągnięta przewodem 2,5...
dla elektroniki może, a w zasadzie powinna być ta z modułów (z budy, wspólna z ECU)
koło cewek masz fajne śrubki, chyba M5, pod które możesz złapać oczka do mas cewek...
Jak nie chcesz "pruć" instalacji to może się dolutuj z plusem do istniejącej po prostu... Będzie łatwiej jak ciągnąć z kabiny i podłączać się tam pod bezpiecznik i łatwe do usunięcia...

Masa powinna być dla wyjścia uzwojenia wtórnego "silnikowa" i pociągnięta przewodem 2,5...
dla elektroniki może, a w zasadzie powinna być ta z modułów (z budy, wspólna z ECU)
koło cewek masz fajne śrubki, chyba M5, pod które możesz złapać oczka do mas cewek...
Jak nie chcesz "pruć" instalacji to może się dolutuj z plusem do istniejącej po prostu... Będzie łatwiej jak ciągnąć z kabiny i podłączać się tam pod bezpiecznik i łatwe do usunięcia...

ok. Jeszcze jedno. Masę dla wtórnego ciągnąć osobno od każdej cewki 2,5? czy można przelotowo dla 3 cewek?pawelosinski83 pisze:no to dorzuć tylko zasilanie wg schematów poniżej.
[url=http://images68.fotosik.pl/1128/7ccc46fa4dfdd0f7.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images68.fotosik.pl/1128/22bb55016bf017af.jpg]Obrazek[/URL]
W zasadzie to samo pytanie do +12V...
- pawelosinski83
Można przelotowo, jeśli tylko uda Ci się wcisnąć 2 przewody do każdego pinu 
Ale to szczelne wtyczki z silikonowymi uszczelkami na przewody i przyjmują po 1 przewodzie na pin, więc przelotowo byłby to niezły drut.
Z drugiej strony nie ma sensu ciągnąć taki kawał po 6 przewodów 2,5mm na strone.
Proponuję więc wypuścić po 1 przewodzie z każdego pinu każdej wtyczki i połączyć 3 w 1 już na zewnątrz i ciągnąć po 1 z każdej strony. W sumie 4 zamiast 12 przewodów (jesli zdecydujesz się również ciągnąć +12V)
Ale to szczelne wtyczki z silikonowymi uszczelkami na przewody i przyjmują po 1 przewodzie na pin, więc przelotowo byłby to niezły drut.
Z drugiej strony nie ma sensu ciągnąć taki kawał po 6 przewodów 2,5mm na strone.
Proponuję więc wypuścić po 1 przewodzie z każdego pinu każdej wtyczki i połączyć 3 w 1 już na zewnątrz i ciągnąć po 1 z każdej strony. W sumie 4 zamiast 12 przewodów (jesli zdecydujesz się również ciągnąć +12V)
W końcu udało mi się zrobić nową instalację dla cewek FSI:

Zalety: nowe przewody, nie trzeba nic usuwać ani ucinać - stara instalacja zostaje.
Podłączamy ją do wtyczki od modułu zapłonowego, jeden kabel do plusa, drugi do masy silnika i powinno grać. Jak sprawdzę dam znać
[ Dodano: 2015-09-12, 14:40 ]
Odpalił od strzała

Zalety: nowe przewody, nie trzeba nic usuwać ani ucinać - stara instalacja zostaje.
Podłączamy ją do wtyczki od modułu zapłonowego, jeden kabel do plusa, drugi do masy silnika i powinno grać. Jak sprawdzę dam znać
[ Dodano: 2015-09-12, 14:40 ]
Odpalił od strzała